skip to Main Content

Veel gestelde vragen

Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Wat is ongeoorloofd verzuim/afwezigheid?

Als je zonder toestemming weg blijft van school is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Spijbelen, regelmatig te laat komen en buiten de schoolvakanties op vakantie gaan vallen hier onder. Als je geregeld ongeoorloofd afwezig bent meld de school dit bij het Regionaal Bureau Leerrecht. Zie het kopje ‘wat gebeurt er als ik spijbel?’ voor de gevolgen daarvan.

Wat gebeurt er als ik zonder diploma van school ga?

Als je zonder diploma van school gaat zal school dit bij leerplicht melden. De consulent leerrecht zal contact met je opnemen om gezamenlijk een plan te maken om er voor te zorgen dat jij weer naar school kunt gaan.

Kan ik vrijstelling krijgen van de leerplicht?

Dat kan in een aantal bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld bij ernstige psychische- of lichamelijke klachten. Je ouders moeten een beroep doen op de vrijstelling van de inschrijvingsplicht. Kijk hier voor meer informatie over vrijstellingen.

Ik wil stoppen met school, wat nu?

Als je nog geen 18 jaar bent of nog geen startkwalificatie hebt mag je niet zomaar stoppen met school. Bespreek de reden waarom je wilt stoppen met school met je ouders en de school. Samen kunnen jullie kijken naar een passende oplossing.

Ik ben 17 jaar en heb mijn vmbo diploma, mag ik nu stoppen met school?

In principe niet. Een vmbo-diploma is geen startkwalificatie. Jongeren tot 18 jaar zijn verplicht een startkwalificatie te halen. Als je erover denkt met school te stoppen, neem dan contact met ons op, telefonisch: 071 523 9000 of per mail: secretariaatRBL@hollandrijnland.nl.

Kan ik een tussenjaar nemen?

Veel jongeren nemen een tussenjaar om te reizen, te werken of uit te zoeken wat ze verder willen gaan studeren. Als je nog geen startkwalificatie hebt en nog geen 18 jaar bent kun je niet zomaar een tussenjaar nemen. De consulenten leerrecht van bureau leerrecht kunnen samen met jou een plan voor de toekomst maken. Neem contact op, telefonisch: 071 523 9000 of per mail: secretariaatRBL@hollandrijnland.nl.

Mag ik buiten de schoolvakanties om op vakantie?

In principe niet. Er zijn een aantal uitzonderingen. Je ouders kunnen hierover contact opnemen met school.

Waarom moet ik een startkwalificatie hebben?

Een startkwalificatie is bedoeld om schooluitval tegen te gaan en jouw kansen op een leuke baan te vergroten.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem telefonisch contact met ons op: 071 523 9000 of per mail: secretariaatRBL@hollandrijnland.nl.

Back To Top Ga naar de inhoud